Monument: ‘afstoffen‘

Monument: ‘afstoffen‘

De Eerste Wereldoorlog mag dan goeddeels aan Nederland voorbij zijn gegaan, niet aan Amersfoort. Deze stad ving in WO1 duizenden Belgische vluchtelingen op, eerst vooral burgers, later met name militairen toen Antwerpen in Duitse handen was gevallen.

Die militairen werden eerst in kazernes, daarna in kampen ondergebracht en ze waren met duizenden.
Het gedwongen nietsdoen na een tijd zat, hebben ze collectief besloten de Gemeente Amersfoort voor de gastvrijheid te bedanken door een monument te bouwen, ontworpen door de Vlaamse architect Hoste.
Het kolossale bouwwerk, want het is groot uitgevallen, is verrezen op de Amersfoortse berg.
Het is een torenachtige gemetselde constructie en voorzien van een voorterrein en een tuin. In feite ligt het monument met de achterkant naar de openbare weg toe. Aan de voorzijde is de grote tuin aangelegd, die van de straatkant onzichtbaar blijft.

Het plaveisel van de lanen en de monumentale trappen die deel uitmaken van het ontwerp, zijn door ons voorzien van een nieuwe slijtlaag. In totaal hebben we 1300m2 plaveisel weer ‘afgestoft’ en presentabel gemaakt. Als een saluut aan degenen die het indertijd hebben gebouwd als een dankbetuiging aan de stad.